O kávě

Kávovníky patří do tropické čeledi Rubiaceae (Mořenovité).

Tropická rostlina Coffea arabica L.- kávovník arabský, vyžaduje pro svůj zdravý růst především teplo, teplota by neměla dlouhodobě klesnout pod 20 stupňů Celsia.

Vydatná zálivka je podmínkou pěkných rostlin. Chcete-li dosáhnout plodných rostlin, je nutno rostliny každý rok přesázet do svěží pařeništní hlíny s podílem 1/5 písku. Nahromadí-li se vám na povrchu půdy a okrajích květináče bílé trusty solí, postavte kávovník do větší nádoby a přelijte jeho zeminu alespoň 5-10 l vlažné vody. Škodlivé soli se vyplaví a rostlině pronikavě zlepšíte půdní prostředí pro další zdravý rozvoj kořenů.

Espreso v číslech: 7 gramů, 9 atmosfér, 90 stupňů, 30 centimetrů krychlových, 30 sekund

Jmenuje se espreso, protože je káva připravena v okamžiku. Z přibližně padesáti kávových zrnek (středně/středně tmavě pražených), jemně mletých, kterými necháme pod vysokým tlakem projít vodu, dostaneme nejen černý nápoj, milovaný od pradávna,ale také plný koncentrát vybavený intenzivní vůní. Pocity, které nám dává espreso, hned nekončí, ale vytrvají dlouhou dobu.

Káva espreso v italském stylu vzniká díky přesným parametrům:

1.používá se maximálně 6,5–7 gramů dobře upražené a přiměřeně umleté kávy
2.káva je umleta a následně stlačena (k tomu určeným mačkadlem) ve filtru silou 15-23 kg
3.tlak vody je cca 9 atmosfér a teplota od 88° do 92°C
4.ideální čas kontaktu horké vody a mleté kávy v kávovaru je od 20 do 30 sekund; výsledný nápoj má objem 25 až 35 cmł.
5.k servírování espresa se používá šálek z bílého porcelánu, který musí být vždy teplý (40°C) a suchý.